úterý 6. srpna 2013

Manželské etudy

Na dvojce teď dávají každou neděli Manželské etudy a Manželské etudy po dvaceti letech od Heleny Třeštíkové. Pokud jste ještě nezaznamenali a baví vás dokumenty, tak doporučuju, zbývají ještě tři díly (podle webu ČT).

Před nedávnem dávali taky na ČT dokumentární seriál od Eriky Hníkové Navždy svoji a jestli si můžu dovolit malé srovnání, tak oproti Manželským etudám to bylo dost zklamání. Nechci srovnávat formát, chápu, že časosběrný dokument dává úplně jiné možnosti, ale výběr párů u Hníkové byl tristní a taky to podle toho dopadlo. Místo průměrných lidí, kteří by opravdu  mohli ukázat, jak na tom v současné době novomanželé jsou, se to zvrhlo v podivnou reality show, kde nejnormálnější pár nakonec byli silně věřící, kteří si schovávali první sex až po svatbě. No nic, doba si to asi žádá, ale mně jsou rozhodně sympatičtější Manželské etudy. Možná jsou nudnější, ale připadají mi pravdivější.

Při sledování těchhle dokumentů mě vždycky napadá, jak by asi vypadal takový film o nás, o mě a o P. Jak asi dopadneme, jak na tom budeme za pět, deset, dvacet let? A upřímně doufám v jedno - že tenhle fiktivní film o našem manželství bude hodně nudný. Žádné hádky na kameru ani za kamerou, žádná životní dramata. Nechci tím říct, že se chci v manželství a v životě nudit, ale nechci zažívat žádné "divácky atraktivní" situace. To bych si moc moc přála.